måndag 2 mars 2009

Ljusblå Hjärtan om Råås Finest vs...

Säsongen rivstartar för Råås Finest A-lag med tufft motstånd från samtliga lokalkonkurrenter. Förra matchen mot Stattenas farmarlag har vi glömt, sopat under mattan och blåst bort med en djup suck. Denna helg stod HDFF för motståndet. Ett lag som huserar i division 2 och som alltid bjuder upp till spännande och tighta matcher mot Råå.

Men det blev som förra helgen fast kanske en aningen bättre. Ljusblå Hjärtan hoppas att det inte blir en tradition ala Olle Nordins VM Landslag 1990. Ännu en förlust med 4-1. Här är vår syn på det.

Råås Finest hade till denna match ändrat om väsentligt i organisationen. Förra matchen mot Bluebirds testades ett 4-3-3 system som tydligen inte gick hem hos varken tränare eller spelare. Rom byggdes inte på en dag som Ljusblå Hjärtan brukar säga men vi ska inte sitta här och skriva om moral och etik. Råå ställde istället upp med ett klassiskt 4-4-2 system, det som man har spelat med under några år nu. Det blev en klar förbättring såklart, hade det inte blivit det kanske vi hade fått se ett nytt system nästa match?

Till att börja med, vi såg bara första halvlek så vi kommer endast grunda recensionen på de första 45 minuterna som slutade endast 1-0 till motståndarna.

Vi kände inte riktigt igen HDFF denna lördag. Många tongivande spelare saknades på planen. Råå ställde upp med en snarlik startelva men man hade ändå möblerat om i laget. Om det är årets comeback eller om det blev en avskedsmatch för hemvändande målvakten Carolin Bade, det vet vi inte. Men hennes första halvlek var riktigt bra. Bade, Ljusblå Hjärtan säger bara att du är så välkommen tillbaka om du vill.

Råå började ganska bra. Tempot var dock lågt men inget av lagen dominerade i bollinnehav. HDFF var aningen tyngre, hade lite med stabilitet men Råå försökte och lyckades ibland att få till ett par djupledsbollar på anfallarna samt att spela sig uppåt i banan. Däremot lämnade Råå stora ytor för HDFF att bygga upp sitt anfallsspel på. Lite mer aggressivitet efterlyses från oss. Ska man spela offensivt måste även defensiven tänka offensivt och inte ligga och avvakta anser vi på Ljusblå Hjärtan Bloggen.

HDFFs ledningsmål gick till på precis det sättet. Råå är passiva och låter HDFF få god tid på sig att lägga en fin boll bakom Råås högt placerade backlinje. Tydligen var alla fyra målen ungefär på detta sätt. HDFF sökte hela tiden smarta djupledsbollar bakom Råås raka försvarslinje på sina tre anfallare.

Första halvlek är ett steg framåt tycker vi. Dock tycker vi att Råås Finest kan titta lite på att utnyttja ytorna (som var stora mellan backlinje och HDFFs tremanna mittfält) och få igång ett snabbare passningsspel. Då hade man kunnat få mer ut av det centrala mittfältet och anfallarna. Men det är lätt att se från en högre position uppe på vallen.

Summan av kardemumman är att första halvlek var ett steg i rätt riktning. Hur det sen kunde sluta 4-1 till ett haltande HDFF, det står nog bara skrivet i stjärnorna.