måndag 23 februari 2009

Ljusblå Hjärtan recenserar årets första träningsmatch

Årets fotbollssäsong har startat och vilken smällkaramell Råås Finest stötte på i första träningsmatchen. Stattena Bluebirds bjöd upp till en dans med alldeles för svåra steg för Råå och vann matchen rättvist med 4-1. Ljusblå Hjärtan var på plats och här är vår story.

Solen sken vackert över Västergårds Idrottsplats söndag efter lunch. Konstgräset såg bra ut och kändes perfekt. Klockan ett var det avspark för årets mest efterlängtade match, det vill säga Råås Finest första riktiga seriematch sedan den fina avslutningen från förra året. I takt med att matchen tickade på gick solen i moln och just det naturfenomenet speglar insatsen ganska väl.

Ljusblå Hjärtan noterade givetvis att Råås Finest i år verkar vilja spela in en ny spelidé och ett nytt system som i folkmun kallas för 4-3-3. Ett väldigt populärt spelsystem som används av bland annat Barcelona. Att spela 4-3-3 skiljer sig mycket från den klassiska och stabila formationen 4-4-2 och som vi alla vet så är det väldigt enkelt att det låser sig i tankarna när man inte är van att spela med nya system. Dessutom ställde Råå upp med många nya spelare i startelvan, det gör ju sitt också.

Det syntes ganska väl att spelarna i Råå inte visste riktigt vad som skulle göras på planen och eftersom det är första matchen så lägger vi inga större värderingar i hur laget är uppställt eller hur spelarna skötte sig på planen. Det enda vi vet är att krävs ett stort jobb från både tränarstaben och spelarna för att få detta komplicerade men offensivt härliga system att fungera klockrent.

Matchen då? Stattena Bluebirds visade god form, god vilja och oftast ett väl godkänt spel. Råås Finest var mer yra, spelade mycket brittiskt (tänk Millwall 1984) med långa bollar och tappade stora ytor på planen. Stattena var tuffare, snabbare och bättre på de flesta punkterna (om man nu för statistik). Laget vann rättvist, det kan ingen förneka. Det som Ljusblå Hjärtan ser som positivt för vårt kära Råå är att man nu vet vad man ska jobba med och hur man ska formera styrkorna inför säsongen.

Man skulle kunna sammanfatta det med att Stattena dominerade kraftigt och att Råå lyckades kontra lite då och då. Att Stattena vann med 4-1 beror dels på att det fanns mer kreativitet men också på att Råå gjorde några rejäla misstag i försvarsspelet. Siffrorna kanske är lite i överkant men Råå hade inte så många chanser att ett oavgjort resultat skulle ha varit nåbart. Sara Söderkvists (Råås enda målskytt denna match) genomspringning i djupled var dock lika fin som klassisk och avslutet precis så klockrent som man vill att det ska vara.

Första matchen är alltid svår att genomföra. Stattena Bluebirds var vassa och vi på Ljusblå Hjärtan Bloggen tippar att de lätt hamnar på övre halvan i division 3 i år. Matchens lirare blir nummer 14 i Stattenas anfall. En fantastiskt rolig spelare som visade upp kreativitet, mod, teknik och snabbhet. Hennes luriga och kluriga löpningar höll Råås Finest defensiv konstant i work mode. Dessutom gjorde hon en speciellt grym Careca löpning och lurade hela försvaret och som resulterade i ett av Stattenas mål. Helsingborgs näste storspelare kanske? Ljusblå Hjärtan vet inte men vi kan väl smyga in en lite lyckoönskning att hon spelar mer A-lags fotboll än att vi får se henne i Bluebirds under seriespel.

För Råås del är det bara att komma igen. Framgång kommer av hårt jobb och tålamod. Vi blickar framåt mot en klassisk drabbning nästa helg, den mot rivalerna i HDFF. Då gäller det att vakna! Forza Råå!

Underhållningsvärde: 2 (av 5 möjliga)

Spänning: 1 (av 5 möjliga)

Supporters: Gott ös på vallen

Dagens Korv med Bröd: Obefintlig på Västergårds IP men Kärleksmumsen var snudd på magiska

3 kommentarer:

  1. Ärligt och sant men snällare än vad jag trodde ;)

    SvaraRadera
  2. håller med föregående talare... som alltid ett ärligt och bra inlägg, Men way much nicer än jag hade förväntat mig.

    SvaraRadera
  3. Hårdkokthet ligger alltid i betraktarens ögon. Att bli jämnförd med Millwalls spelstil kan i vissa kretsar vara ganska "så där" roligt att vara med om... ;)

    SvaraRadera