fredag 17 april 2009

Roger Trygg "Därför vinner Råå IF division 3 i år"

Det är en härlig vår som har berikat vår hemstad de senaste dagarna. Gräset blir bara grönare och vi är endast några få dagar från första avsparken i årets seriespel. Det är underbart i sig. När karusellen vevas igång lämnar det ingen oberörd som har en del av sitt hjärta i ett lag eller en klubb. Får Råå IF Dam innebär detta en nystart på många sätt, en nystart som jag tippar kommer att leda till stora framgångar i år.

Det har varit en omtumlande tid att följa Råås Finest under försäsongen. Träningsmatcherna har inte visat mer än en lagom nivå av formsvacka och det har tisslats och tasslats en del om att stämningen i truppen inte har varit vad den brukar vara. Allt detta beror givetvis på en disharmoni i laget, både i ledarstaben och i spelartruppen. Falsk stämsång i fotbollsform. Det leder till oro som i sin tur leder till att många förlorar motivationen. Det är absolut den farligaste fällan ett lag kan fastna i.

För någon vecka sedan vändes organisationen upp och ner och huvudtränare Christer Johansson lämnade sitt uppdrag som huvudtränare för laget. Ett oväntat beslut som har gjort att förra årets huvudtränare Per Söderkvist nu är tillbaka vid rodret. Frågan är bara om Per kan få laget att sjunga vackert? Frågan är om det är för nära inpå säsongen eller om detta tränarbyte bara ger en kraftig injektion av motivation och glädje till laget?

Svaret på frågorna står givetvis skrivit i stjärnorna men jag tror att det kommer att visa sig ganska snabbt att det bara är positivt. På ett plan finns stabiliteten från tidigare år kvar. Många spelare känner sin nya huvudtränare och vet exakt vad som kommer att hända. Spelidén som var så fin förra året kanske kommer tillbaka. Råå spelade seriens bästa fotboll stundtals förra året och jag tippar på att det är möjligt att göra det i år igen. De få som kanske tycker den nya situationen känns konstig kommer nog sakta att vaggas in i en ny känsla med hjälp av den stora massan. General Manager Per Söderkvist har kvalitéerna att omforma och läsa av laget och göra det till en stark enhet igen. Med hjälp av övriga tränare kommer en snabb och välbehövlig förändring att ske. Det gamla ska in i ny tappning, det borde vara en enkel förvandling.

Nytt för i år så spelar Råås Finest A-lag i en ny serie. Laget ska inte längre möta tunga, skrämmande och bra lag som Wä IF, Osby och Vittsjö. Nu väntar helt andra och många nya motståndare. Stattena är kvar från Helsingborgslagen vilket gör att det bli två fina derbyn i år. Annars är det nymodigheter som Vången, Team Sandby, Svalöv, Lunds BK, Lilla Torg, BK Kick med flera. Lag som Råå kan vinna mot och förmodligen kommer att vinna mot. För så här är det, just nu har Råå inget att förlora. Pressen från 2008 är som bortblåst. Årets målsättning är topp fem. Kommer Råå femma eller sexa i år så är det ingen skandal och jag tror detta är den stor fördel. Per Söderkvist kan spela ut fritt utan att känna pressen. Laget kan prestera utan att känna pressen.

Serien öppnas med tuffaste möjliga motstånd. Premiären mot Team Sandby lär bli en värdemätare av rang. Ett kryss i den matchen vore som en vinst. En vinst vore däremot ett starkt skinande bevis på att förändringen i tränarstaben kom som en skänk från ovan. Skulle premiären förloras så är det ingen skandal för Råå kommer inte att vinna serien under de första fyra omgångarna.

Laget behöver sin tid att få ordning på saker och ting. Det kommer att ta några veckor och när spelidén väl är på plats så kommer det att synas. Laget har duktiga spelare som spelat de flesta matcherna i vinter men där finns även ett par riktigt bra spelare som håller på att reparera sina skador. Truppen är starkare än vad som synts i träningsmatcherna. Det finns även en grym rutin i laget som de äldre spelarna bär på som är viktig eftersom de känner den nygamla tränarens tankar och idéer.

Motivation och glädje är nyckelorden som saknats en del under försäsongen. Nu kanske det kommer tillbaka och blir allt som vi hoppas på och önskar så står Råå IF Dam som seriesegrare till hösten och division 2 hägrar 2010. Det vore helt fantastiskt fint. Även om laget kommer att ligga lågt när serien tippas så tror jag att internt finns det högre målsättningar än vad som skrivs ut officiellt.

Råå IF dam har fantastiska spelare som kompletterar varandra, de har spetskompetens, de har en kunnig och duktig tränarstab, de har ingen press och de har dessutom det vassaste vapnet som finns och det är ett konditionsstarkt och kärleksfullt bultande ljusblå hjärta.

Det är därför Råå IF vinner division 3 i år, tätt jagade av Stattena IF och Vången.

Roger Trygg

2 kommentarer:

  1. Bra analys! Jag litar på ditt ord.
    Råå IF i div 2 2010...Forza ljusblå! Forza Råå!
    /östgöten

    SvaraRadera
  2. RT jag hoppas att din profetia slår in... Det vet vi i början av oktober!!!

    SvaraRadera