söndag 13 juni 2010

Miss Q "Festen är igång på allvar"

Då är den 18:e upplagan av det prestigefyllda Världsmästerskapen igång sparkad. 32 lag som alla slåss om samma sak, äran och att till slut få stå överst på prispallen och lyfta den mäktiga pokalen. Turneringen inleddes när värdnationen Sydafrika tog emot Mexico. Och vad jag trodde skulle bli en hyfsat enkel seger för de senare blev till slut en oavgjord historia, 1-1. Målmässigt kunde inte turneringen ha inletts snyggare, en sydafrikansk spelare (med det helt fantastiska namnet Tshabalala) trycker upp bollen hårt och otagbart i målvaktens bortre kryss. Öppningsmatchen följdes sedan upp av en mållös match mellan Uruguay och Frankrike.

Turneringens andra dag startades i ett snabbt tempo, mål av Sydkorea redan efter sex minuter mot Grekland. Ett Grekland som ännu inte gjort något mål i ett VM-slutspel. Sydkorea gick ut och spelade med hjärta och stolthet för att representera sitt land medan Grekland agerade mer individuellt. Matchen slutade till koreanernas favör och de tog en skön seger med 2-0. Dagens andra match var lite av en förväntningarnas match. Argentina skulle in i hetluften mot ett Nigeria med en svensk vid rodret.

Argentina spelade stabilt där lille Leo Messi fick den start på VM som han antagligen önskade, förutom ett mål. Den som stod i vägen för ett mål signerat Messi, var den storspelande nigerianska målvakten Vincent Enyeama. Han höll Nigeria kvar i matchen samtidigt som de lyckades med att få Argentina lite nervösa i slutet av matchen då de spelade till sig några farliga chanser. Matchen slutar till slut 1-0 till Argentina efter ett snyggt nickmål av Gabriel Heinze på en hörna.

Matchen mellan England och USA bjöd oss i publiken på turneringens hittills värsta misstag. Varför Englands målvakt försöker sig på att bara stoppa bollen i stället för att greppa den ordentligt vet jag inte, men hur som helst är hans agerande ödesdigert och bollen rullar sakta över mållinjen och utan räckhåll för den slapphänte Robert Green. Innan dess rivstartade England med att göra 1-0 genom Steven Gerrard innan ens fyra minuter av matchen hade passerat. Efter USA:s snöpliga 1-1 mål kom England ur tempo och verkade tagna av stundens allvar. I andra halvlekens slut tryckte de dock på men ett starkt kämpande USA lyckades hålla undan och matchen slutar 1-1.