onsdag 8 september 2010

Onsdagskrönikan "Byt nationalarena"

Ljusblå Hjärtan bloggen brukar vara nära när vi tippar resultat i stormatcher och denna gång var vi bara två nollor och en stolpe in från att stänka in århundradets vassaste dubbeltippning. Resultatet 2-1 och 5-1 blev i verkligheten 2-0 och 6-0 vilket såklart är smickrande siffror för vårt kära landslag. Dagens onsdagskrönika kommer att kort och gott handla om våra arenor. Det spekuleras en hel del i vad som är rätt och fel och här är vår syn på det.

Stockholm, vår huvudstad, är såklart ett fotbollsmecka för landslaget. Här finns nationalarenan, här finns tv-sportens alla älsklingslag och spelare, här finns flest människor på pizzeria och det är staden där allt händer. Men på läktaren är det tyst, på läktaren behövs en hejarklacksledare i högtalarsystemen för att publiken ska köra klassiker som ”andra sidan är ni klara”. Allt detta på beställning.

Malmö, vår tredje största stad, är så klart ett fotbollstokigt samhälle. Här finns Sveriges finaste arena, Sveriges just nu bästa fotbollslag, man har fostrat Sveriges genom tiderna största superstar, här finns Sveriges bästa rockklubb och det händer tyvärr en massa skit i staden. Men bortsett från det är det ett ställe för passion, för eufori och för ömsesidig kärlek. Sex tusen människor såg landslaget träna, det är tre gånger så mycket som BK Häcken drar på ett Göteborgsderby. Det är stort och riktigt häftigt.

Göteborg, vår näst största stad, är såklart Sveriges vassaste fotbollsstad. Här finns Gothia Cup, Tobias Hysén, Attraktiva Bengan och en hejdundrande schysst nybyggd arena. Men här finns även Ullevi som tar in mer än Råsunda om vi inte missminner oss. Här är fotboll näst intill religion (efter Kålle & Ada vitsar och Lisebergskaniner) och även Bästkustens största stad förtjänar lite landslagsmagic.

Så varför inte alternera? Varför inte låta rikets alla hörn få ta del av kakan? Vi slår vad om att de svenska spelarna hade uppskattat att möta Holland i Malmö där det kokar och inte på ett kyligt Råsunda. Inget ont om något val men igår visade Malmö sitt bästa, så även under U-21 EM förra året. Fullsatt och gott tryck.

Vi pushar för Sverige – Holland i Malmö och Sverige – Finland i Göteborg så kan Stockholm få ta del av stormatcher mot San Marino och Malta. Igår visade Malmö, publiken och landslaget hur det ska vara. Fotbollsfest, tack för det!

Så vad tycker ni kära läsare? Vilka arenor förtjänar stormatcherna och vilket är ert bästa minne från en match med gott läktartryck?

1 kommentar:

  1. Måste säga från en som var på plats både på Råsunda (betongbunkern) och Swedbank Stadion (fantastisk arena) så var trycket inne på arenan långa stunder mycket (MYCKET) bättre på Råsunda. I Malmö var det vid några tillfällen under matchen (och efter) och framför allt när Zlatan gjorde något bra som det blev tryck. "Hejaklacken" bestod till stor del av en person som försökte få resten av klacken (25 pers) att låta vi mikrofon. Reslutat var dåligt, tyvärr. På Råsunda höll fansen igång mest hela matchen med diverse olika ramsor, från flera olika läktare... Så jag ser framemot att gå på landslagsfotboll i Stockholm 2012 då nya Swedbank arena är klar, kan inte bli annat en fantastiskt...

    SvaraRadera